hc katze fluessigkeitsbedarf

Vochtbehoefte

De behoefte aan water is niet enkel afhankelijk van de soort voeding, maar ook van andere factoren. Waar je daarbij op moet letten en hoe je water lekker kan maken voor katten die niet graag drinken, lees je hier.

De vochtbehoefte van een kat

Het lichaam van onze katten bestaat voor 50 tot 70 procent uit water. Hoe hoger het vetgehalte van een kat, des te lager het watergehalte en omgekeerd. Maar hoe veel vocht moet een kat per dag opnemen?
Een volgroeide kat heeft dagelijks tussen 50 ml en 70 ml vocht per kilogram lichaamsgewicht nodig. Weegt je kat bijvoorbeeld 4 kg, dan moet hij dagelijks 200 à 280 ml vocht opnemen. Die hoeveelheid drinkt je kat niet in één keer op, maar in vele kleine beetjes. Daarom drinkt een kat gemiddeld tien tot twaalf keer per dag. Daarnaast nemen katten een deel van het nodige vocht op via hun voeding. De hoeveelheid water is daarbij afhankelijk van de soort voeding. Als je kat natvoer eet, dan krijgt hij een grotere hoeveelheid vocht binnen. Geef je droogvoer, dan ziet het er anders uit. Droogvoer bestaat voor slechts ca. 10 procent uit vocht. Je kat moet dus absoluut drinken om water op te nemen.
Ook factoren zoals omgevingstemperatuur, opvoeding en activiteitsniveau spelen een belangrijke rol bij de optimale drinkhoeveelheid van je kat.
Het kan echter ook gebeuren dat je kat te veel vocht opneemt. In dat geval kan dit een teken zijn van mogelijke gezondheidsproblemen. Het is dan aan te raden om een dierenarts te raadplegen en de kat te laten controleren.

De oplossing voor katten die niet graag drinken

Als je kat opvallend weinig drinkt, dan bied je hem best naast droogvoer ook natvoer van goede kwaliteit aan, zoals bijvoorbeeld Happy Cat Meat in Sauce . Indien nodig kun je het natvoer ook met wat warm water aanlengen, zodat je kat meer vocht opneemt. Als je op zoek bent naar meer informatie over gemengd voeren kun je dat hier lezen.

contentpicture nassfutter_22 08_aio22
Happy Cat Meat in Sauce

Drinkt je kat niet of te weinig? Hier vind je onze tips om je kat meer te doen drinken:

  • Zet altijd vers, proper water klaar – idealiter in meerdere bakjes verspreid over de woonruimte
  • Katten houden het meest van glazen, metalen of porseleinen bakjes voor hun drinkwater
  • Heb je je kat al eens zien proberen van de waterkraan te drinken? Als je kat graag stromend water drinkt, dan is een drinkfontein zeker een aanrader
  • Ongezouten en niet-gekruide vleesbouillon of een paar druppels tonijnvocht kunnen het drinkwater wat lekkerder maken

Het is niet alleen belangrijk om verschillende drinkbakjes te zetten, die bakjes staan best ook minstens op een halve meter afstand van de kattenbak. En ook een afstand van minstens twee meter tussen het water- en het voederbakje is nuttig. Sommige katten zien het water anders immers als ‘smaakloze’ voeding en willen er niet altijd van drinken.

Goed gepositioneerd: drinkmogelijkheden voor katten

Over het algemeen is het belangrijk dat je kat meerdere drinkmogelijkheden in het huis en de tuin heeft. Het is daarbij geen slecht idee om te variëren tussen verschillende soorten bakjes van glas, metaal of porselein. Heb je je kat ooit al eens betrapt terwijl hij water uit de kan dronk? Dan is hij waarschijnlijk één van die katten die graag ‘oud’ water drinken. Naargelang van de voorkeur moet je het aanbod aan drinkgelegenheid dus aanpassen.

Ook waterspelletjes - zoals de drinkfontein - zijn geschikt om je kat aan te zetten om te drinken, maar ook als leuke nieuwe bezigheid. De waterbakjes kun je in de buurt van deuren plaatsen, zo wordt je kat telkens weer herinnerd aan drinken als hij de ruimte verlaat. Voor bepaalde rassen met een korte snuit, zoals Perzische katten zijn plattere drink- en voederbakjes geschikter.

Kattenmelk is een bijzondere lekkernij om je kat mee te verwennen. Je kunt het direct in zijn water gieten of gewoon puur geven. Als je je kat koemelk wil geven, zorg er dan voor dat het lactosevrije melk is. De melksuiker in normale koemelk veroorzaakt bij heel wat katten diarree en kan leiden tot gezondheidsproblemen als het continu wordt gegeven. Katten- en koemelk zijn echter geen vervanging voor water drinken. Hier vind je meer informatie over melk voor katten.

Moet een kat meer drinken in de zomer?

Onze tijgers kunnen weliswaar probleemloos boven water blijven en zwemmen als het nodig is, maar de meeste katten zijn bang van water. Het Turkse ras Van daarentegen is één van de weinige rassen die graag met de poten in het water plenst of soms eens een rondje zou zwemmen.
Vooral in de zomer is het belangrijk om erop te letten dat je kat voldoende vocht opneemt, want ook katten hebben te lijden onder de hitte.

infografik tipsbeihitze1
infografik tipsbeihitze2

Over het algemeen is de waterbehoefte niet enkel afhankelijk van de soort voeding - bijvoorbeeld droogvoer of natvoer - maar ook van andere factoren. De omgevingstemperatuur speelt daarbij een cruciale rol, want: in de zomer heeft je kat een verhoogde vochtbehoefte. Katten gebruiken hun speeksel om hun temperatuur te regelen door het met hun tong over hun vacht te verspreiden, wat voor afkoeling zorgt. Je kat zweet ook via zijn poten en verliest zo ook vocht. Misschien heb je in de zomer wel al eens lichte pootafdrukken op laminaat of tegels ontdekt? Des te belangrijk is het als katteneigenaar om de drinkbehoefte van je kat in het oog te houden en hem zo goed mogelijk te ondersteunen bij de vochtopname.

In de zomer is het nog belangrijker dat het water niet te lang blijft staan, zodat er geen ongewenste kiemen in ontstaan. Zowel bouillon als melk - al dan niet gemengd met water - worden bij hogere temperaturen sneller slecht. Regelmatig verversen is dan ook de boodschap.

Terwijl katten in de zomer meer vocht nodig hebben, verbruiken ze bij grote hitten meestal duidelijk minder energie, omdat ze minder bewegen. Het is daarom beter om de dagelijkse portie te verdelen over meerdere kleinere porties per dag. De voeding is daardoor beter verteerbaar voor je kat.

Eet je kat uitsluitend droogvoer? Dan is het een goed idee om bij warmer weer eens wat natvoer bij te geven. Vooral natvoer met een groot vochtgehalte zoals bijvoorbeeld onze soort Meat in Sauce is in de zomer perfect geschikt om je kat te helpen meer vocht op te nemen.
Maar: in de zomer verderft natvoer veel sneller door de hitte. Daarom is het ook hier van belang om de voeding regelmatig te verversen.

Happy Cat Meat in Sauce

Het alternatief voor tijgers die niet graag drinken

Nu uitproberen!