Premium Cat Food Made in Germany

Gezond droogvoer voor katten

De voordelen van hoogwaardig droogvoer voor katten en waarop je moet letten bij het voeren.

Moet ik mijn kat natvoer of beter droogvoer geven? Dat vragen heel wat kattenbezitters zich af. Zeker omdat katten in vergelijking met andere dieren vaker lijden aan aandoeningen aan de urinewegen en het bijzonder belangrijk is om voldoende vocht op te nemen om dat te voorkomen. Waar je bij het voeren van droogvoer op moet letten, lees je hier.

Waaruit bestaat een goed droogvoer voor katten?

Hoogwaardig droogvoer voor katten bevat vooral heel veel goed gebalanceerde voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Het grootste verschil tussen droog- en natvoer is het watergehalte, wat een belangrijke rol speelt in de voeding voor een katten. Katten kunnen hun urine zeer sterk concentreren. Dat is een evolutionair voordeel, omdat ze zo net als hun voorvaderen in de woestijn zo lang mogelijk met het water in hun lichaam kunnen blijven functioneren. Daarom is het goed om een droogvoer te kiezen met een additief dat ervoor zorgt dat de pH-waarde op een optimaal niveau blijft. Zo kun je gevaarlijke nierstenen zoals bijvoorbeeld struvietstenen voorkomen. Altijd een schaaltje met vers water ter beschikking stellen helpt eveneens om nierstenen te voorkomen. Alternatief kun je de brokken voor je kat in lauwwarm water weken. Zo kun je ervoor zorgen dat je kat al tijdens het eten water opneemt.

Wat zijn de voordelen van droogvoer?

Als je je kat liever droogvoer te eten geeft, dan zijn daar enkele voordelen aan verbonden voor je kat, voor jou en voor het milieu.

De voordelen van droogvoer voor katten zijn:

  • droogvoer kan lang bewaard worden
  • door de grotere verpakkingen heb je minder huisvuil
  • droogvoer te eten geven is goedkoper dan natvoer
Zwei Packungen Happy Cat Culinary Trockenfutter mit Futternapf und schleckender Katze
Zwei Packungen Happy Cat Culinary Trockenfutter mit Futternapf und schleckender Katze

Wat zijn de voordelen van droogvoer?

Als je je kat liever droogvoer te eten geeft, dan zijn daar enkele voordelen aan verbonden voor je kat, voor jou en voor het milieu.

De voordelen van droogvoer voor katten zijn:

  • droogvoer kan lang bewaard worden
  • door de grotere verpakkingen heb je minder huisvuil
  • droogvoer te eten geven is goedkoper dan natvoer

Bovendien gaat er weinig voeding in het bakje verloren door de lange houdbaarheid. Heb je de voeding ‘s ochtends in het bakje gelegd, dan ziet het er uren later nog altijd goed uit en vindt je kat het nog lekker, in tegenstelling tot opgedroogd en daardoor meestal onhygiënisch natvoer. Vooral in de zomer is dat een voordeel, want in tegenstelling tot droogvoer is natvoer zeker in warme jaargetijden een welgekomen voedingsbron voor insecten en leggen die er bovendien ook graag hun eitjes in. Nog een voordeel van droogvoer voor katten is dat je kat een langdurig verzadigd gevoel heeft door het hoge energiegehalte en dat het bijzonder actieve katten meer energie levert.

Hoe vaak mag ik mijn kat droogvoer geven?

Door je kat droogvoer te geven, voldoe je ruimschoots aan zijn behoeften. Ben je door je werk overdag lang van huis weg? Dan kun je ‘s ochtends al het bakje van je kat vullen met droogvoer, zodat hij meerdere keren per dag in kleine hoeveelheden kan eten. Deze manier van voeren wordt ook wel voeren ‘ad libitum’ genoemd (Latijn voor ‘naar believen’). Zo zit je kat op hetzelfde voedingsschema als zijn in het wild levende soortgenoten die dagelijks ongeveer tien muizen vangen en verorberen. Daarbij is het belangrijk om niet te vergeten dat het bakje op het einde van de dag niet meer gevuld hoeft te worden, als je de dagelijkse portie al had gegeven. De informatie op de verpakking kan een goede leidraad zijn als je niet zeker bent hoeveel droogvoer je kat nodig heeft. Als je een gecastreerde kat hebt, dan heeft die tot 30 procent minder calorieën nodig dan een ongecastreerde kat. Hetzelfde geldt voor oudere of rustigere katten die wat minder actief zijn.

Schwarz weiße Katze sitzt vor einem Glasschälchen und trinkt Wasser

Simpele tips voor wanneer je kat niet genoeg drinkt

Net als voeding drinken katten hun water graag in veel kleine porties gedurende de dag. De waterbehoefte bedraagt daarbij ongeveer 50 à 70 milliliter per kilogram lichaamsgewicht. Als het je opvalt dat je kat wel heel erg weinig drinkt, zijn er verschillende trucjes om ervoor te zorgen dat hij toch genoeg water opneemt. Zo kun je je kat bijvoorbeeld naast droogvoer ook natvoer geven. Bijzonder geschikt om gemengd te voeren is Happy Cat Meat in Sauce. Indien nodig kun je die bovendien nog met warm water aanlengen, zodat je kat meer vocht opneemt.

Je hebt er misschien al op gelet dat je kat liever stromend water uit de kraan drinkt, wanneer je die in de keuken of in de badkamer opendraait. Dan is het een goed idee om een drinkfontein aan te schaffen. Sommige kattenbaasjes hebben echter ook al succes geboekt door een kleine hoeveelheid ongezouten en niet-gekruide vleesbouillon of een paar druppels tonijnvocht in het drinkwater te gieten. Zo wordt drinken een smaakbelevenis.

Mijn kat heeft aanleg voor nierstenen. Hebben katten met nierproblemen meer baat bij droogvoer of natvoer?

Katten kunnen hun urine van nature zeer sterk concentreren. Dat kan een probleem worden, wanneer je kat aanleg heeft voor nierstenen. Het is van cruciaal belang dat je kat meerdere keren per dag voldoende water drinkt om de vorming van nierstenen te voorkomen. Om de gezondheid van de nieren van je kat te bevorderen en te ondersteunen, kun je je kat ook voeding met verlaagd fosfaatgehalte beginnen geven. Om de overschakeling van voeding gemakkelijker te maken voor je kat, heeft Happy Cat een verrukkelijk droogvoer in het assortiment dat gezond is voor de nieren. Soms weigeren katten om een nieuwe voeding te eten, omdat het hen niet smaakt. Happy Cat Sensitive Schonkost Niere is bijzonder lekker en de hoogwaardige ingrediënten en het hoge taurinegehalte zorgen er bovendien voor dat de voeding in elke behoefte van je kat voorziet.

Conclusie: wat is er nu beter voor katten - droogvoer of natvoer?

Hoe jij jouw kat voert, beslist finaal je kat zelf. Met beide soorten voeding bied je je kat voeding op maat van je kat aan. Als je je kat droogvoer geeft, is het echter van belang dat je ervoor zorgt dat je kat voldoende water drinkt!