Wegens de speciale stofwisseling van katten moet hun totaalvoeding - of het nu droog- of natvoer is - veel vlees bevatten. Als je op zoek bent naar kattenvoeding met een hoog vleesaandeel, dan ben je bij Happy Cat aan het juiste adres. Naargelang van de receptuur bevat onze voeding een aandeel dierlijke proteïnen van tot maar liefst 88 procent. Hieronder lees je meer over het optimale vleesaandeel en de afzonderlijke voedingsbestanddelen.
Wat betekent ‘Kattenvoeding met hoog vleesaandeel’?
Vleesaandeel in voeding is gedefinieerd als aandeel dierlijke proteïnen in het totale proteïnegehalte. Een eenduidige interpretatie van het begrip vlees is er niet. Ook de manier waarop het vleesaandeel in kattenvoeding wordt berekend, is niet duidelijk gedefinieerd.
Wat wel vaststaat, is dat vlees niet enkel het pure spiervlees omvat, maar alles wat van een slacht- of prooidier kan worden gebruikt: kraakbeen, botten, inwendige organen, maagdarminhoud, huid en vacht. Dit complete pakket levert naast eiwitten en vet onder andere levensnoodzakelijke mineralen zoals calcium, sporenelementen, vitamines, voedingsvezels en koolhydraten. Spiervlees bevat bovendien B-vitamines, fosfor en ijzer.
Ter vergelijking: Een typisch prooidier levert de rover veel minder spiervlees op dan we zouden denken. Het aandeel spiervlees van een muis bedraagt gemiddeld slechts 20 procent, bij een konijn is dat circa 30 procent. Door het prooidier volledig te verorberen - wat onze buitenkatten uit ecologisch en ethisch oogpunt perfect doen - krijgen ze gegarandeerd alle voedingsstoffen binnen. Ook met de voeding van Happy Cat is je kat optimaal verzorgd.
Verschillende ingrediëntenbronnen: dierlijk en plantaardig eiwit
Om kattenvoeding direct en neutraal te kunnen vergelijken, moet het vleesaandeel als dierlijk proteïne van het totale proteïnegehalte bepaald zijn door de fabrikant. Met behulp van de ‘Weende analyse’ bepaalt men het eiwit dat een voedingsmiddel bevat, het zogenaamde totale proteïnegehalte of de ruwe proteïne. Daarvoor tellen twee ingrediëntenbronnen mee: dierlijke en plantaardige eiwitten. Naargelang van de soort bevatten granen en andere koolhydraatbronnen naast voedingsvezels en koolhydraten ook een natuurlijk eiwitgehalte tussen 8 en 14 procent. Misschien heb je de begrippen ‘plantaardig eiwitextract’ of ‘eiwitisolaat’ al eens gezien op de verpakking van voeding? Dat is plantaardig eiwit in zeer geconcentreerde vorm.
Kattenvoeding met 80 procent vleesaandeel betekent dus dat het grootste aandeel van de voeding met 80 % afkomstig is van slachtdieren en er slechts 20% plantaardig eiwit in zit.
De fabrikanteninformatie over vleesaandeel in kattenvoeding onder de loep
Om je een beter beeld te geven van de informatie van de fabrikant, vind je hieronder een voorbeeld van kattenvoeding met 70 procent vleesaandeel:
Lam 51 % (waarvan lamsvlees 28 %*, gedroogd lamsvlees 16 %**, lamsvet 8%***), hele groene erwten, verse snoek (8%)*, gedroogde haring (7%)**, verse eendenorganen (4 %)*, aardappel, kruiden... * vers, ** gedroogd, ***vet ≠ vlees
Als je de getallen optelt, zul je gemerkt hebben dat de vermelde 70 procent klopt. Maar slechts 40 procent van de ingrediënten zijn vers. Door het natuurlijke watergehalte van het verse vlees weegt dit echter duidelijk meer dan gedroogde ingrediënten. Mochten deze ingrediënten ook worden gedroogd, dan zou hun aandeel nog maar 13 procent bedragen. Bovendien is het belangrijk om te weten dat puur vet niet meetelt in het vleesaandeel. Het wordt net als zelfgemaakte varkensreuzel gewonnen door buikvlees en andere vethoudende weefsels van het slachtdier te verhitten en het afvloeiende vet apart op te vangen. Het is daarom al verwerkt en mag niet meegerekend worden in het vleesaandeel. In dit voorbeeld blijft van het vermelde 70 procent vleesaandeel in de receptuur bij een kritische blik dus al bij al slechts nog maar de helft over:
23 % (gedroogde ingrediënten) + 13 % (verse ingrediënten die wegens het watergehalte naar gedroogde ingrediënten zijn omgerekend) = 36 %
Extra informatie over het vleesaandeel in kattenvoeding
Voor de oplijsting van de ingrediënten die in de voeding gebruikt zijn, wordt er een onderscheid gemaakt tussen de afzonderlijke ingrediëntenlijst en de groepenlijst. Bij een groepenlijst worden de ingrediënten van een grondstofgroep samengevat:
- ‘Vlees en dierlijke bijproducten’ (alle ingrediënten, die van een dier afkomstig zijn)
- ‘Graan en plantaardige bijproducten’ (alle plantaardige ingrediënten)
Hoeveelheden van een bepaald ingrediënten worden daarom vaak tussen haakjes in procent vermeld. Deze procentindicatie heeft dan betrekking op het precieze aandeel van dit ingrediënt binnen de overeenkomstige grondstofgroep.
Een voorbeeld: De vermelding ‘Vlees en dierlijke bijproducten (20 % gevogelte)’ betekent dat het aandeel gevogelte in deze groep 20 procent bedraagt. Het is echter niet duidelijk van welke dieren de overige 80 procent afkomstig zijn.
De afzonderlijke ingrediëntenlijst daarentegen vermeldt alle gebruikte ingrediënten afzonderlijk en je kunt er dan ook precies op aflezen wat er in de voeding voor je kat zit. Heeft je kat een gevoelige spijsvertering? Dan is voeding met een afzonderlijke ingrediëntenlijst meer geschikt, omdat je dan zeker kunt zijn dat de ingrediënten in de receptuur niet zomaar kunnen worden gewijzigd. Je weet dus exact wat er in de voeding voor je kat zit en de fabrikant moet zich houden aan de vermelde gegevens.
Hoe vermeldt Happy Cat de ingrediënten en het vleesaandeel?
Wij van Happy Cat maken bij ons droogvoer uitsluitend gebruik van de afzonderlijke ingrediëntenlijst. We willen je de samenstelling graag verduidelijken aan de hand van Happy Cat Culinary Land-Ente:
eendeproteïne* (20 %), aardappelvlokken, gedroogde aardappel, gevogelteproteïne**, dierlijk vet (o. a. gevogelte), kaantjes, zonnebloemolie (2%), lignocellulose. (inclusief gevogelte), kanen, zonnebloemolie (2,4 %), lignocellulose, visoliehydrolisaat*, bietenmelassesnippers* (ontsuikerd), raapzaadolie (0,6 %), gist*, appelpulp* (0,4 %), wortelen (0,25 %), zeealgen, lijnzaad (0,2 %), cichoreipoeder (0,15 % = 0,1 % inuline), erwtenvlokken (0,13 %), bietenpoeder (0,13 %), mosselvlees (0,05 %), gist* (geëxtraheerd, 0,02 % = 0,0032 % MOS);
*) gedroogd **) gedroogd, evenredig gehydroliseerd
*Het vleesaandeel van deze voeding bedraagt 20 procent. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien maar weinig, maar mochten we de eend als vers ingrediënt hebben gebruikt, zouden die 25 procent wel goed zijn voor 75 procent proteïne. Verse ingrediënten wegen immers tot twee derden meer dan gedroogde ingrediënten door het weefselwater dat erin zit.
Wat moet er vermeld staan op de verpakking van kattenvoeding?
Toegegeven, het kan verwarrend zijn om voedingsmiddelen met elkaar te vergelijken. Om je echter een de mogelijkheid te geven om reclameboodschappen te vergelijken, is het wettelijk bepaald dat de precieze hoeveelheden van alle bijzondere ingrediënten die de fabrikant op de verpakking weergeeft ook in de ingrediëntenlijst moeten staan. Extra informatie mag maar moet niet. Bij de keuze voor de juiste voeding kun je daarom kritisch te werk gaan. Vermeldingen van verse vleescomponenten drijven het vleesaandeel op het eerste gezicht de hoogte in, maar moeten omgerekend worden, zoals je op de volgende grafiek kunt zien.
Wij willen je de samenstelling van onze voeding zo exact mogelijk meedelen. Dat betekent dat we niet enkel vermelden waar we wettelijk toe verplicht zijn, maar we sommen ook de andere ingrediënten op. Op die manier willen we transparantie creëren, zodat je weet wat in welk aandeel in ons droogvoer voor je kat zit. Mocht je nog vragen hebben hierover of over onze voeding voor je kat, neem dat contact op met ons serviceteam. Wij staan je graag met raad en daad bij om de juiste voeding met optimaal vleesaandeel voor je lieveling te vinden.